Şırnakta ilk defa on iki parmak bağırsağı kapalı olan bebek ameliyat edildi.
17 Ekim 2023

ŞIRNAKTA İLK DEFA ON İKİ PARMAK BAĞIRSAĞI KAPALI DOĞAN BEBEK AMELİYAT EDİLDİ

Şırnak Devlet Hastanesi Kadın Doğum Ek Bina’da doğan Bebek İnan isimli hasta, doğduktan sonra kusmaları olması üzerine yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatırıldı. Takibinde beslenemeyen hastanın çekilen filmini değerlendiren çocuk cerrahisi uzmanı Op. Dr. Serdest Teğin, on iki parmak bağırsağının ilerisine gaz geçişinin olmadığını gördü. Nazogastrik sondadan verilen kontrast madde ile on iki parmak bağırsağının anne karnında gelişmediği tanısı koyuldu. Aile ile görüşüldü ve ameliyat riskleri anlatıldı. Ailenin Şırnak Devlet Hastanesi Kadın Doğum Ek Bina’da ameliyat olmak istemesi üzerine bebek 3 günlükken ameliyata alındı ve doğuştan gelişmeyen on iki parmak bağırsağı onarıldı. Ameliyat sonrası 3 gün beslenmeyen bebeğin kaka yaptığı görüldü ve anne sütü ile beslenmeye başlandı. Beslenmesi arttırılıp ameliyattan sonra 5. gün annesi tarafından emzirilen hasta, ameliyat sonrası 7. gün taburcu edildi.

Konu ile ilgili görüşü alınan Op. Dr. Serdest Teğin ‘’Duodenal atrezi, anne karnında barsakların çeşitli nedenlerle gelişmediği hastalıklardan biri. Doğuştan kapalı bir on iki parmak barsağı, çocuğun beslenememesine, kaka yapamamasına neden olmakta. Yenidoğan cerrahisi ameliyatları hem cerrahi operasyon, hem anestezi, hem de pediatrik bakım açısından oldukça özellikli ve tecrübe gerektiren ameliyatlar. Daha önce yine Şırnak’ta ilk defa yapılan çocuk cerrahisinin yönetimi zor ameliyatlarından olan doğumsal diafragma hernili (Bochdalek Hernisi) bebeği şu an merkezimizden tayini çıkmış olan yenidoğan uzmanı Dr. Ahmet Yaşar Tellioğlu ve ekibinin özverisi sayesinde ameliyat edip anne kucağında taburcu edebilmiştik. Şu an da merkezimizdeki anestezi hekimlerimizin ve pediatri hekimlerimizin bilgisi ve tecrübesi nedeniyle bu ameliyatı ekip olarak yapabildik ve ameliyat da sorunsuz geçtiği için bebeğimizi sağlığına kavuşturabildik. Bebeğimizin  takibine poliklinik kontrollerinde devam ediyoruz. Emeği geçen tüm ekibimize teşekkür ederim.’’ diye konuştu.