Kurumumuz Şırnak Devlet Hastanesi Nükleer Tıp Birimde 7 – 13 Ekim Nükleer Tıp haftası münasebetiyle etkinlik yapıldı.
10 Ekim 2024

Kurumumuz Şırnak Devlet Hastanesi Nükleer Tıp Birimde 7 – 13 Ekim Nükleer Tıp haftası münasebetiyle etkinlik yapıldı.
Tüm dünyada ve Türkiye’de Ekim ayının ilk tam haftası Nükleer Tıp Haftası olarak kutlanmakta olup; içinde bulunduğumuz 2024 yılında 07-13 Ekim tarihleri Nükleer Tıp Haftası olarak kutlanacaktır. Nükleer Tıp, radyoaktif elementler ile hedefe yönelik akılcı moleküllerin kullanılması ile görüntüleme ve tedavi yapan tıbbi branştır.
Kesitsel fonksiyonel görüntülemeler ile anatomik görüntülerin birleştirilmesiyle oluşturulan ileri teknolojiye sahip hibrit görüntüleme cihazlarının kullanıma girmesiyle ve Nükleer tıp önemli bir mesafe kaydetmiş, onkolojinin ve modern tıbbın  vazgeçilmez parçası haline gelmiştir. 
“Dünyada ilk kez Dr Saul Hertz önderliğinde 31.Mart.1941’de  tiroid kanserinde
kullanılmış olan radyoaktif iyot tedavisi, Nükleer Tıp alanında teranostik yaklaşımın ilk örneği olmuştur. Başarılı sonuçlar elde edilen ilk uygulamalardan  bir süre sonra radyoaktif iyot tedavisi ülkemizde de ilk olarak Prof Dr Suphi ARTUNKAL tarafından 1954 yılında uygulanmıştır. Dolayısıyla, içerisinde bulunduğumuz 2024 yılı Türkiye’de ilk nükleer teranostik uygulamanın 70. yılıdır.
Türkiye’de Nükleer Tıp, Bakanlar Kurulu tarafından 1973 yılında pek çok ülkeden çok daha erken bir zamanda bağımsız bir Tıpta ana Uzmanlık Dalı olarak resmi şekilde kabul edilmiş ve bu alanda uzmanlaşacak hekimler yetişmeye başlamıştır.”
Hastanemiz Nükleer Tıp kliniği ise 2014 yılında kurulmuş olup 2022 yılından itibaren kesintisiz olarak Şırnak ve çevre illerindeki hastalara hizmet vermektedir. Kliniğimiz envanterinde bir adet Gama Kamera mevcut olup. İki uzman doktor, iki hemşire, iki tıbbi görüntüleme teknisyeni, bir tıbbi sekreter, bir temizlik personeli ile hizmet vermektedir. Bölümümüzde miyokard perfüzyon, tiroit, kemik, amiloid, lenfatik sistem, meckel divertikülü, gastrointestinal sistem kanama ve DMSA, DTPA(böbrek) sintigrafileri yapılabilmektedir.
Nükleer Tıp alanında dünya standartlarında pek çok tanı ve tedavi hizmetinin yaygın şekilde uygulanmakta olduğu Türkiye’de, pek çok ülkeye nasip olmayan şekilde 50 yıllık köklü bir Nükleer Tıp eğitiminin mevcudiyeti ve hastanemizde bu bölümün mevcudiyeti hastalarımızın tanısal uygulamalardan faydalanmasını sağlamaktadır. Kliniğimizin işlerliğinin sürdürülmesi, tıbbi cihaz envanterinin ve personel istihdamının genişletilmesi yakın gelecekte kliniğimizin beklentileri arasındadır. Şırnak Nükleer Tıp ailesi adına Nükleer Tıp haftası kutlu olsun diyor ve tüm hastalarımıza sağlıklı günler diliyoruz.